luni, 13 septembrie 2010

Scoala de ieri, scoala de azi


Auzim tot mai des spunandu-se ca elevii nu mai citesc, lipsa lecturii in perioada copilariei si adolescentei duce la formarea unor oameni mediocri, superficiali. Unul din primele contacte ale elevilor cu cartile este momentul premierilor, singura recompensa (simbolica de altfel) primita din partea profesorului dupa un an de “munca”.
Lipsa de cultura literara a multora dintre profesorii de azi se reflecta si in proasta alegere a cartilor pentru elevii premianti. Aceste carti-simbol ar trebui sa fie repere in lecturile copiilor, obiecte de reverie dar si amintiri dintr-un timp pierdut.
In anul 1930 un elev al Liceului “Moise Nicoara” din Arad primea cartea “Zodia Cancerului” de Mihail Sadoveanu intr-o legatura speciala, care sa-i aminteasca mereu de momentul premierii lui. A pastrat aceasta carte toata viata sa, traind probabil momente proustiene de fiecare data cand o lua din raftul bibliotecii.
In anul 2009 un elev al Liceului “Elena Ghiba Birta” din Arad primea tot ca recompensa pentru bunele rezultate scolare o carte la care a renuntat dupa doar cateva zile. Motivul renuntarii nu au fost cei patru lei obtinuti din vanzarea cartii la anticariat ci indiferenta pe care a simtit-o la primirea ei.
Iata cum doua situatii aparent identice sunt total diferite prin micile detalii, senzatii fine de care oamenii din trecut erau preocupati si de care noi ne indepartam si nu vrem sa mai avem timp. Este diferenta dintre respect si nesimtire, dintre bun gust si kitsch, dar mai ales dintre atentie si nepasare.
Acesta e unul din motivele pentru care profesorii de azi nu merita cele doua lucruri pe care incearca sa le castige in proportii mult diferite de la caz la caz: respectul elevilor si lefuri mai mari.

marți, 17 august 2010

Zilele Aradului, o sarbatoare "ca la carte" (II)


Am pregatit special pentru Zilele Aradului peste 100 de carti recent achizionate. Cateva dintre ele le gasiti in lista de mai jos, pentru intreaga oferta va asteptam la targ vineri, sambata si duminica (20-22 august 2010).

Ovidiu Dramba – Istoria culturii si civilizatiei, 4 volume, editia 1985-1995.

Mircea Eliade – Istoria credintelor si ideilor religioase, 3 volume

Elena Secosan, Paul Petrescu – Portul popular de sarbatoare din Romania (album)

George Calinescu – Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, editia 1988

Paul Veyne – Cum se scrie istoria, Ed. Meridiane, 1999

Umberto Eco – Istoria frumusetii

Jean Laplanche, J. B. Pontalis – Vocabularul psihanalizei, Ed. Humanitas, 1994

D. Prodan – Rascoala lui Horea, 2 volume

Jacques Le Goff – Civilizatia occidentului medieval

Stefan Pascu – Voievodatul Transilvaniei, volumele 1, 2, 3

Hristov M. Danov – Tracia antica

I. D. Stefanescu – Iconografia artei bizantine si a picturii feudale romanesti

G. Buzdugan, Gh. Niculita – Medalii si plachete romanesti

Stefan Metes – Emigrari romanesti din Transilvania in secolele XIII-XX

I. I. Rusu – Elemente traco-getice in Imperiul Roman si in Byzantium, veacurile III-VII

Coresi – Psaltirea slavo-romana 1577, Ed. Academiei, 1976

Jean Chevalier – Dictionar de simboluri, 3 volume

ALBUM Dali cu text in limba maghiara, TASCHEN

Gheorghe Ghitescu – Antropologie artistica, 2 volume

Pictura moderna (ALBUM), impresionistii si avangardele secolului al XX-lea, Ed Fundatiei Culturale Romane, 1998

Constantin Badescu – Reflectii si maxime, 2 volume

Hegel – Opere, Ed. Academiei anii ’70, diferite volume

Pictura romaneasca ALBUM de Vasile Dragut, Vasile Florea, s.a., 1976

Strabon – Geografia, 3 volume

Cassius Dio – Istoria romana, 3 volume

Aulus Gellius – Nopti atice

Radu Bogdan – ALBUM Andreescu, format mare, volumul 2

Documente privind istoria Romaniei colectia Hurmuzaki, IV



marți, 10 august 2010

Zilele Aradului, o sarbatoare “ca la carte”


In perioada 20-22 august are loc, in cadrul Zilelor Aradului, targul estival unde printre altele se vor vinde si antichitati, carti, ilustrate, carti postale si alte obiecte de colectie.

Fiind singurul anticariat din Arad am fost invitati si noi sa participam la targ, astfel ca vom avea un stand cu aproximativ 3-400 de carti in zona dintre Primarie si Teatru. Va asteptam cu peste 100 de titluri recent primite pe care le vom pregati special pentru acest eveniment incercand sa facem din Sarbatoarea Aradului si o sarbatoare a cartii. Vom reveni in zilele urmatoare cu mai multe detalii si cu o lista cu unele din cartile pe care le veti putea cumpara de la standul nostru pe perioada celor trei zile de targ.

sâmbătă, 7 august 2010

Minciuna si literatura

Cotidianul este plin de minciuni, de intoxicari, de incercari de pacaleala in masa. Cand vrem sa evadam din cotidian luam o carte si citim alte minciuni, fabulatii frumoase despre oameni care au trait cu zeci sau sute de ani in urma. De ce iubim atat mult minciunile marilor scriitori si evadam spre ele, dar nu mai putem tolera minciuna cotidiana? Nu mai vrem sa ascultam minciunile lui Boc si fugim la Salinger sau Hugo pentru povesti din secolul trecut. Iubim marile minciuni ale literaturii doar pentru faptul ca ele nu sustin ca spun adevarul, ele nu sunt ipocrite. Ele mint dar sunt sincere! Putem accepta minciuna dar nu ipocrizia.

Ne plac povestile nu pentru ca mint frumos ci pentru ca noi credem in ele. Credem in aceste asa-zise minciuni care ne par reale, reale si frumoase. Este imposibil sa nu crezi in usita lui Alice spre Tara Minunilor si sa nu vrei sa te strecori prin ea.

Va propun sa va ganditi care este cea mai frumoasa poveste pe care ati citit-o vreodata. Eu as incepe cu Parfumul” lui Suskind, desi are unele imagini respingatoare am avut sentimentul in timp ce o citeam ca atat subiectul si actiunea cat si stilul sunt perfecte. „Parfumul” este pentru mine o poveste si o carte careia nu-i lipseste nimic si pe care vreau sa o cred.

vineri, 30 iulie 2010

Ceasul fara minutare

Noi va propunem sa intrati in anticariatul nostru si sa uitati pentru o clipa de timp. Imaginati-va un om patrunzand increzator si lucid in anticariat, petrecandu-si aici 5-10 sau 30 de minute printre carti si muzica jazz, dupa aceasta mica doza de uitare iese si are un moment de uluiala, nu stie in ce directie urmeaza sa mearga, se uita la ceas, si GATA!, totul revine la normal. Dar cineva din interiorul anticariatului l-a vazut si momentul acela de uluiala, de revenire, este una din cele mai mari satisfactii ale anticarului.
Toti avem nevoie de clipe de uitare, de sanse in lupta cu timpul, si trebuie sa le multumim oamenilor, cartilor si locurilor care reusesc sa ni le ofere.
Va propun, prin prima postare de pe blogul nostru, sa va imaginati cine va ofera clipele atat de necesare de uitare.
Pentru mine un astfel de moment a fost o calatorie la Londra. Nu pot spune prea multe despre aceasta vacanta ceea ce a ramas in mine este senzatia ca timpul s-a oprit pentru cateva zile, iar la sfarsitul lor m-am oprit, m-am uitat in stanga, apoi in dreapta, apoi la ceas, si GATA!. Probabil ca cineva din spatele unui geam m-a privit surazand multumit.
Doar uitand de timp putem avea o sansa.