luni, 13 septembrie 2010

Scoala de ieri, scoala de azi


Auzim tot mai des spunandu-se ca elevii nu mai citesc, lipsa lecturii in perioada copilariei si adolescentei duce la formarea unor oameni mediocri, superficiali. Unul din primele contacte ale elevilor cu cartile este momentul premierilor, singura recompensa (simbolica de altfel) primita din partea profesorului dupa un an de “munca”.
Lipsa de cultura literara a multora dintre profesorii de azi se reflecta si in proasta alegere a cartilor pentru elevii premianti. Aceste carti-simbol ar trebui sa fie repere in lecturile copiilor, obiecte de reverie dar si amintiri dintr-un timp pierdut.
In anul 1930 un elev al Liceului “Moise Nicoara” din Arad primea cartea “Zodia Cancerului” de Mihail Sadoveanu intr-o legatura speciala, care sa-i aminteasca mereu de momentul premierii lui. A pastrat aceasta carte toata viata sa, traind probabil momente proustiene de fiecare data cand o lua din raftul bibliotecii.
In anul 2009 un elev al Liceului “Elena Ghiba Birta” din Arad primea tot ca recompensa pentru bunele rezultate scolare o carte la care a renuntat dupa doar cateva zile. Motivul renuntarii nu au fost cei patru lei obtinuti din vanzarea cartii la anticariat ci indiferenta pe care a simtit-o la primirea ei.
Iata cum doua situatii aparent identice sunt total diferite prin micile detalii, senzatii fine de care oamenii din trecut erau preocupati si de care noi ne indepartam si nu vrem sa mai avem timp. Este diferenta dintre respect si nesimtire, dintre bun gust si kitsch, dar mai ales dintre atentie si nepasare.
Acesta e unul din motivele pentru care profesorii de azi nu merita cele doua lucruri pe care incearca sa le castige in proportii mult diferite de la caz la caz: respectul elevilor si lefuri mai mari.